Så sammanfattar vi 2012 – tack för all hjälp med att sprida Creative Commons

meeting

A meeting by K.Alexanderson CC (by)

Så här i början av året så är det massor med årskrönikor och sammanfattningar. Vad hände under 2012? Vad gjorde vi? Vi sammanfattar för att sedan ta oss an ett nytt år med nya utmaningar och möjligheter. Vi på Creative Commons Sverige gör i mångt och mycket samma sak. Men innan vi ger oss på nya utmaningar så tänkte jag kort sammanfatta det som vi gjort under 2012.

2012 har varit ett hektiskt år i synnerhet när vi ser på det intensiva tio års jubileum som vi precis har lagt bakom oss. Jag vill återigen säga: Tack till alla ni som deltog i firandet och skrev om vad Creative Commons innebär för er och varför ni använder licenserna.

Under 2012 har vi haft ett samarbetat med .SE och tillsammans med Webbstjärnan har vi gjort två enkla filmer som förklarar vad Creative Commons är och hur du gör när du vill använda Creative Commons licensierat material. Vi har också tillsammans med Internetguiderna tagit fram en kort introduktion- infografik som beskriver: Vad Creative Commons är. Den kan du fritt kan ladda ner, bearbeta och vår infografik har till och med har översatts till polska. Creative Commons -ftw

Vi har även samarbetat med Wikimedia Sverige och Digisam i arbetet med att nå fler och öka kännedomen om Creative Commons. I juni arrangerade vi ett gemensamt seminarium kring Creative Commons betydelse för ABM-sektorn i Stockholm i juni. Vårt samarbetet med Digisam har fortsatt under hösten och kommer att följas upp med två seminarier i vår i Stockholm, ett den 22 jan (det är möjligt att anmäla sig ännu) och ett den 27 februari om att använda, återanvända bilder, musik och filmer på nätet en eftermiddag för att visa på möjligheterna med att bruka och återbruka Creative Commons licensierat material.

Vid sidan av allt detta så kom en ny version av Creative Commons licensväljare som finns översatt till svenska. Sedan har vi översatt Public Domain-mark till svenska så att det finns en förklaring att tillgå för de som tycker att det är lite svårt med engelskan.

Sedan har vi pratat om Creative Commons lite här och var.

Vi på Creative Commons Sverige önskar alla er ett gott nytt 2013 och vi hoppas att det året kommer att innehålla lika många spännande CC-initiativ.