Den 16 dec 2002 lanserades de första CC-licenserna – idag 10 år – hurra!!! #cc10

made for you cc by

Made for you av K. Alexanderson CC (by)

Idag är det på dagen precis tio år sedan licenserna lanserade för första gången. Licenserna såg dagens ljus 16 december 2002 i San Francisco.

Tanken bakom Creative Commons är enkel: vi vill genom våra upphovslicenser göra det lättare med att vara tydlig med hur man vill låta andra använda det som man skapar. Creative Commons licenserna tydliggör hur människor vill dela sitt arbete/sitt skapande. Samt hur vi får använda andras skapande.

Idéen bakom Creative Commons är inspirerade av tankarna om hur fri programvara och öppen programvara fungerar alltså en källkod som är öppen, och vem som helst får använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den.

I samband med vårt firande har vi haft över tjugofem inlägg från våra vänner och vi vill tacka er för er hjälp att fira att licenserna, som fyller 10 år. Du kan ta del av alla inlägg, här hos oss och läsa om och om igen. Jag vet att jag kommer att läsa på, citera er och låta era ord berätta varför andra ska använda Creative Commons.

Vi har också haft födelsdagskalas både i Stockholm och i Göteborg, med tårta och massor med prat om Creative Commons.