Creative Commons ger ger fantastiska förutsättningar för att bildbanker med fria bilder ska kunna fortsätta växa #cc10

451 Unavailable For Legal Reasons av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

Jag heter Ylva Pettersson. Jag är gymnasielärare i historia och kulturhistoria på Katedralskolan i Skara. Jag är också wikipedian. Att få vara med i ett globalt projekt som syftar till att sprida fri kunskap känns som en stor ynnest. Visst är det en underbar idé att samla människor för att ge bort det värdefullaste som finns? Och att det fungerar också! För att kunna bidra så mycket som möjligt är jag sedan flera år verksam som administratör på Wikipedia och jag är också ledamot i styrelsen för Wikimedia Sverige som verkar för att sprida kunskap om de olika wikiprojekten. Visste ni att ni t.ex. kan få bidrag till att köpa referenslitteratur om ni vill skriva på Wikipedia? Eller att ni kan låna kameror för att ta bilder att ladda upp på Wikimedia Commons?

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Alla bilder som finns på Wikimedia Commons är fria att använda av alla. En kulturskatt av enormt omfång har på så sätt gjorts tillgänglig för hela världen. Bilder har dessutom den underbara egenskapen att deras språk är internationellt – bilden du tar och laddar upp är till lika stor glädje i Ghana som i Korea som i Hudiksvall.

Ett internationellt system för att licensiera bilder så att de kan användas så mycket som möjligt samtidigt som man respekterar upphovsrätten ger fantastiska förutsättningar för att Wikimedia Commons och andra bildbanker med fria bilder ska kunna fortsätta växa. För mig är det en självklarhet att använda Creative Commons, och att uppmuntra andra att göra det. Som lärare blir jag också väldigt glad när jag ser hur stolta mina elever blir då de bilder de bidragit med på Commons kommer till användning!

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.