CC-licenserna erbjuder enkelhet #cc10

CC Coffee and Candy av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

Jag heter Per A J Andersson. Översättare, korrekturläsare, skribent, föreläsare, diversearbetare, allmänt kulturintresserad och särskilt där språk är inblandat. Sedan 2008 är jag aktiv på Wikipedia, där jag har användarnamnet ”Paracel63”. Jag redigerar mest på svenskspråkiga Wikipedia, eftersom jag tycker om mitt modersmål och vill vara med att sprida ”all världens kunskap” på det. Jag skriver i många olika ämnen och uppskattar den stora bilddatabas som Wikimedia Commons står till tjänst med.

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Wikipedia använder Wikimedia Commons. Wikimedia Commons använder Creative Commons-licenser. Jag är inte alltid överens med Wikimedia Commons regler för vilka licenser som ska användas. Bland annat anser jag att NC-licens borde kunna vara användbar på Wikimedia Commons, då Wikipedia främst är en onlinetjänst och mindre användbar som bok. Samarbetsprojekt med exempelvis Galenskaparna och After Shave försvåras, genom att NC-licens inte är möjlig.

På Wikimedia Commons har jag mest laddat upp foton som jag själv tagit. Jag fotograferar bland annat inom Projekt Göteborg. Googlar man ’fotosafari’, så hittar man reportaget från GP 1 september i år, där jag finns med i bildkavalkaden. Dessutom är jag aktiv fotograf på bokmässor och liknande evenemang. Jag bidrar också med foton ur min privata fotosamling, där ämnet kan lämpa sig för Wikimedia Commons.

Utöver det har jag en del erfarenhet att be och få tillåtelse att lägga upp andras bilder på Wikimedia Commons. Jag har under resans gång lärt mig en hel del om upphovsrätt, och jag uppskattar den enkelhet som CC-licenserna erbjuder, jämfört med andra liknande licenser (läs: GFDL/GNU).

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.