Public service bör tillgängliggöra stora delar av sitt material och sina arkiv för vidare bearbetning #cc10

Green Coffee av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

Jag heter Johan Grafström och är redaktionschef på UR.

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Idag omges barn av medier på ett helt annat sätt än när jag växte upp. Fakta är knappast en trång sektor och vi lever i ett samhälle där vi kan ta reda på allt om svenska grodor eller vem som är skolminister inom loppet av 30 sekunder, med en mobil för en tusenlapp.

De flesta barn har, precis som vuxna, tillgång till dator och inspelningsutrutning för såväl bild som ljud i sina mobiler. Detta ger oss som individer de möjligheter som exklusivt var förunnade public service en gång i tiden. Och nu när det blivit allmängods räcker det att ta ett titt i sin facebook feed för att förstå att det har förändrat vårt språk för alltid. Vi vill inte längre bara kommunicera med text utan använder bilder, ljud och musik.

Så för mig är det naturligt att ett moderniserat public service bör sträva efter att hjälpa elever genom att tillgängliggöra stora delar av vårt material och våra arkiv för vidare bearbetning. Det skulle ge oss alla möjligheter att kommunicera på våra egna villkor och släppa lös potentialen i varje individ.

Detta är en lite nerkortad version av en krönika Public service måste vara generösa– som är cc licensierad

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.