CC underlättar att göra rätt för oss genom att tacka när andra delar med sig #cc10

Comforting Coffee av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

Jag är Christina Löfving, en bloggande, twittrande lärare som är beroende av nätets utbud för att hitta svar på frågor och andras tankar. Jag är också beroende av att kunna sålla och ta till mig det som är relevant för mig och mina elever.

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Jag använder Creative Commons för att det är en rik källa – ett stort utbud. När jag använder material med Creative Commons-licens vet jag att den som är upphovsman får cred, och det tycker jag är viktigt. Att finnas på nätet och att undervisa elever innebär att man bör vara en förebild vad gäller sådant. Därför har jag känt att jag har behövt sätta mig in i hur Creative Commons fungerar.

Mina elever i årskurs ett är inte så gamla och har just börjat publicera arbeten på sin webbplats, men snart ska de också få börja använda Creative Commons-material. Just nu använder de mest egna bilder, men frågan aktualiserades när en författare hörde av sig och bad om att få använda en av elevernas bilder. Det fick författaren göra och det gav oss en ingång i det här med att prata upphovsrätt. Sådant är viktigt att börja med tidigt, tycker jag. Creative Commons underlättar för oss att göra rätt för oss genom att tacka när andra delar med sig. Nästa steg blir att själva licenciera sitt material under Creative Commons, men eftersom det finns en åldersgräns, har jag valt att vänta med det för mina elever.

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.