Välj rätt Creative Commons licens – en översiktlig bild (pdf)

Vi på Creative Commons Sverige har i samarbete med .SE tagit fram en enkel guide/illustration till att välja rätt licens.

På baksidan finns en enkel genomgång av vad de olika villkoren innebär och vad de olika licenserna innebär. Syftet med affischen är att ge en enkel genomgång av licenssystemet. Om du vill lära dig mer kan du titta på den film som jag gjort för Webbstjärnan, som berättar Vad Creative Commons är eller läsa mer om Creative Commons genom att ladda ner Mathias den Internetguide Copyright-Copyleft, som tydligt går igenom licenssystemet.

Du kan ladda ner ovanstående affisch som pdf, eller beställa ett ex genom att skicka  ett mejl med din adress samt uppgift om att du vill beställa affischen som hjälper dig att välja rätt CC-licens till publikationer@iis.se.

5 svar på ”Välj rätt Creative Commons licens – en översiktlig bild (pdf)

 1. Först ett tack till Creative Commons arbete som på så många sätt är föredömligt!
  Men så till det kritiska: Jag har just laddat hem PDF-en med översikten över CCs licensval. Tyvärr bekräftar och befäster den den olyckliga traditionen inom CC att ur några viktiga aspekter inte alls hjälpa användarna att välja de bästa licenserna. Smörgåsbordsprincipen är ”bussig” men inte riktigt ansvarsfullt hjälpsam. Att välja rätt licens är svårt om man inte haft tid att sätta sig in i konsekvenserna. Framför allt irriterar jag mig på det icke-kommersiella licensutbudet BY-NC-SA som helt i onödan lurar folk att välja en licens som är oklar och icke-kompatibel med huvudfåran av fria licenser – typ BY-SA. Detta förstår en stor del av de som väljer denna licens inte konsekvenserna av – om man inte får hjälp med en förklaring. Jag tycker det borde vara er skyldighet som sakkunniga att åtminstone informera om avigsidorna med att välj NC-tillägget till BY-SA: Att licensen blir inkompatibel med övrig BY-SA; Att det ofta är svårt att dra en klar skiljelinje mellan helt ”icke-kommersiell” och annan användning; Att SA-villkoret skyddar helt tillräckligt mot orättfärdig kommersiell exploatering av en resurs, och att möjlighet till positiv samverkan mellan kommersiella och icke-kommersiella aktörer kring resursen blockeras; Att oklarheterna inbjuder till tveksam efterföljd av licensen, mm.
  Om BY-NC-SA öht ska behållas (jag tycker den borde skrotas) så borde den åtminstone åtföljas av en avrådan med en kort och en fördjupad förklaring av nackdelar och problem – och av fördelarna med att välja BY-SA!
  Jag fortsätter hoppas på att Creative Commons någon gång tänker om och vågar börja ge lite aktiv vägledning till bästa möjliga licensval – med risk att inte bli lika älskat av alla – men det blir ni ju inte nu heller ;-)
  Hälsar Mats L

  • Tack för ditt stöd av vårt arbete. Nu är det så att det icke-kommersiella villkoret finns bland Creative Commons licenserna och vi måste informera om det och låta användarna välja fritt. Pdf-en är följs av en guide Copyright-Copyleft som ger en mer ingående presentation av de olika villkoren, och den rekommenderas användarna ta del av.

 2. Hej Mats,
  Som Kristina skriver så har inte CC Sverige någon möjlighet att ta bort en licens men jag skulle vilja bemöta dina tankar om vår sätt att kommunicera införmation om licenserna.

  Det finns information om hur licenserna fungerar. Materialet är skapat av många olika människor och syften. Det finns material från CC, från andra intressenter, från kritiker, från akademiker. Eftersom vi inte vet hur en användare ska använda en licens så är det svårt att uttala oss specifikt.

  Alla har egna preferenser och syften när de väljer licenser och det skulle vara märkligt för oss att avråda användare, vars syften vi inte känner, från att välja en licens. Att säga att BY-SA inte fungerar innebär att den inte fungerar i enlighet med dina syften och värderingar men den kanske fungerar precis som den som väljer den har tänkt. Att förbjuda, avråda eller på annat sätt omyndigförklara användare skulle vara att gå för långt.

  Mathias

 3. Hej, Jättefin affish! Ni kunde inte numrera rutorna längst ned på affischen så att det blir lättare att hitta den skriftliga förkortningen på andra sidan i PDFen? Exempel: Första rutan ”Erkännande och dela lika”, märks .05 så att man hittar under rubriken ’6 olika licenser’ att det kan förkortas CC (by sa). Det skulle i och för sig kräva att endera den eller numreringen på ’Villkor för licenserna’ ändras till bokstäver eller annan numrering.
  Mvh
  Michaela

Kommentarer är stängda.