Att dela eller inte dela, det är frågan

Via mejlen kom jag i kontakt med Pär Leijonhufvud, som med följande gästinlägg berättar varför han delar sitt undervisningsmaterial med hjälp av Creative Commons. Pär är gymnasielärare i Sveg, och undervisar på Härjedalens Gymnasium. Du kan ta del av bland annat hans undervisningsmaterial på hans blogg: www.leijonhufvud.org

Att dela eller inte dela, det är frågan

Om jag har lagt timmar, timmar av arbetstid och fritid på att skapa något, skall jag bara ge bort det? Gratis? Skicka ut det i världen som den tredje av bröderna i sagorna, utan att ha kontroll över vem som använder det, eller till vad? Tänk om en annan lärare hittar mitt arbete, kopierar det och tar åt sig äran?

Jag har arbetat en period i IT-branschen, innan jag blev lärare. Där skriver de flesta inte i en ordbehandlare, utan i en text-editor, de vanligaste är emacs eller vi, och båda är gratis, fria för alla att använda. Webservern som visar upp sidorna du läser heter troligtvis Apache, och den är också gratis (och du surfar kanske med Firefox, ett annat gratisprogram). Folk har bokstavligen lagt ned tusentals timmar, på helger, kvällar och nätter för att se till att alla som vill kan installera och använda deras program. Gratis.

För ett antal år sedan kom det ut en film, ”Pay it Forward”. Tanken i filmen var att om alla i världen gjorde tre tjänster till andra, och som gentjänst bad mottagaren att göra samma sak, istället för att återgälda den på traditionellt vis, då skulle världen bli en bättre plats. Tanken är givetvis äldre än så, den första gången man hör talas om den är i en pjäs av Meander för över 2300 år sedan. Benjamin Franklin lånade år 1784 ut en summa pengar till en Benjamin Webb, på villkor att han inte skulle betala tillbaka skulden till Franklin, utan till någon annan man i behov av pengar, och be denne att i sin tur betala tillbaka på samma vis. Och många andra har efter dem följt samma princip.

Som lärare — jag är gymnasielärare — skriver och skapar man mer än många tror: övningar, kompendier, sammanfattningar och handledningar. Vi som har varit med i några år har skapat en hel del, vi har skrivit saker som vi faktiskt tycker duger, i alla fall för stunden. De första åren som lärare är jobbigast, då har man inget färdigt från förr, utan måste planera allt, skapa allt på nytt. Det är här Creative Commons kommer in i bilden.

Allt jag skriver, allt jag skapar, det skapar jag under en Creative Commons-licens. För för mig är det ett sätt att återbetala den lärare som gav mig en kopia av sin planering, från när han senast undervisade Naturkunskap A, vilket säkert räddade den nyutbildade och oerfarna läraren som jag då var från att flertal misstag. Och alla de andra lärarna som har skapat bra övningar och släppt dem fria, släppt ut dem till att användas och modifieras av andra lärare. Att i min tur dela med mig av det jag skapar, det är mitt sätt att säga tack.

Så mitt svar på rubrikens fråga ger sig självt: givetvis delar jag med mig.

Bild: Sharing is Caring =True av Kristina Alexanderson CC (by, nc, sa)