Webbtanten använder Creative commons – varför då?

Jag fick frågan om jag kortfattat kunde sammanfatta vad Creative Commons är i ett gästinlägg hos Webbtanten. Jag lovade att göra det i utbyte mot att jag fick en text som förklarade varför Anna Forsberg (webbtanten) valt att licensiera sin webbplats under Creative Commons.

Så här skriver Anna om sina motiv till att välja Creative Commons:

Varför är Webbtanten under en Creative Commons licens?

Grundfrågan för mig om jag ska ha CC eller inte på det jag producerar. Handlar om jag tycker det är skillnad på internet och IRL. Jag har alltid tyckt om att dela med mig. Av recept, sticklingar och mig själv till exempel. På nätet producerar jag andra saker. Bilder och blogginlägg bland annat. Men jag arbetar även med att producera hemsidor. Allt jag producerar är licenserat under CC.

Goda kakor

När jag har bakat goda kakor så bjuder jag gärna över grannen så de får smaka. Det är så roligt att se andra njuta av det jag gjort. Ger gärna bort receptet så de själva kan baka och njuta igen. Om jag har tomatplantor, fler än jag behöver, ger jag bort dem till vänner, bekanta och kunder så plantan ska få gro och ge skörd nån annanstans. Jag resonerar på samma sätt med mina bilder, texter och hemsidor, det jag producerar och publicerar online.

Delad glädje är dubbel glädje

Nätet har gett mig så mycket kunskap, utmaningar samt nya vänner. Det är en fantastisk plats att spendera tid på. Det berikar mig dagligen.

Jag är så tacksam för alla som delar med sig av sin kunskap, i form av bilder och texter och i dialog med mig på ex. Twitter. Om jag kan bidra tillbaka på något sätt är jag jätteglad för det!

För mig är det ingen skillnad på internetlivet och det ”verkliga livet”. Jag är den jag är oavsett om jag är online eller i samma fysiska rum som någon. Därför är det naturligt för mig att välja CC till det jag publicerar på nätet, eftersom det är så jag gör utanför nätet.

Om någon kan ha glädje av det jag skapat – varsågod, använd det!

Smaka på min kaka! Ta emot tomatplantan och låt den ge dig skörd!

 

Hälsningar

Anna Forsberg

VimleWebb & Webbtanten