Hur arbetar lärare med Creative Commons i skolan

Jag har tänkt göra en liten serie inlägg om hur olika skolor, lärare arbetar med Creative Commons i skolan. Jag börjar med att ge en bild av hur Marie Andersson (opedagogen) arbetar med sin klass en 4-6 på Gotland. Jag har bett om att få publicera hennes beskrivning av deras arbete här på Creative Commons blogg för den ger en så tydlig bild av hur de arbetar med licenserna. Jag kommer därefter att skriva om Montessoriskolan i Falun och deras arbete med Creative Commons. Och sedan fyller jag på med exempel som jag hittar. Men vi börjar här:

Hur arbetar lärare och elever med Creative Commons i 4-6:an? Så här beskriver Marie det i inlägget Upphovsresan

I arbetet med Emil Wern så har jag väldigt ofta upphovsrätten i fokus. Det blir liksom en självklarhet när vi arbetar med bloggen i vår undervisning. Det går inte att undvika att prata om upphovsrätten tillsammans med eleverna, eftersom vi publicerar, lånar av andra och tittar på andras webbsidor. Jag upplever inte att jag dagligen pratar om upphovsrätten, snarare blir det kanske någon enstaka gång i veckan då det blir prat om CC-licenser och upphovsrätt. Vi har pratat om det här i ett halvår nu. I början förstod nog varken jag eller eleverna vad vi pratade om, varför vi skulle ha någon användning av det och inte hade vi hört talas om något som hette Creative Commons. Idag känns det som om vi har varit ute på en halvårsresa och att vi faktiskt har kommit en bra bit på väg. Riktigt var vi är på väg är väl inte riktigt klart för oss men vi är i alla fall på väg mot något. Idag kan vi mycket mer och vi börjar förstå att vi måste ha kunskap om upphovsrätten och några av eleverna börjar också förstå innebörden i CC-licenserna. De behöver inte längre läsa innantill för att förstå vad by, nc, sa och nd betyder utan licenserna börjar bli en kunskap de bär med sig.

Vi har precis avslutat ett arbete kring olika världsarv. Vi har arbetat i 3 olika grupper där vi har varit en ansvarig lärare för varje grupp. Döm av min förvåning när eleverna i 4:an (som inte har arbetat med mig) redovisar om Blåsfisken och hänvisar till bildens upphovsman, helt korrekt. Jag blir så imponerad.

Andra elever har gjort planscher om Frihetsgudinnan. På planschernas framsida eller baksida finns källhänvisningar och CC-licenser nedskrivna:

Så här såg det ut i en presentation i PhotoStory om Frihetsgudinnan:

På en plansch fanns källhänvisning+CC-licenser:

Andra har inte kommit så långt på upphovsresan, men de är ändå med:

Jag har börjat inse att elevernas medvetenhet börjar dra sig utanför skolans väggar. Upphovsrätten är inte längre enbart en skolsak utan upphovsrätten har nu börjat att flytta in hemma hos en elev. Eleven kom springandes på skolgården igår:

– Du Marie, jag var inne på webbsidan XX och när jag skrollade längst ner på sidan hittade jag det där märket, du vet, det där med ett c i en ring.

– Aha, du menar copyrightmärket, svarade jag.

– Ja.

– Kommer du ihåg vad copyrightmärket betyder? undrade jag.

– Att man inte bara kan ta något från sidan, svarade eleven utan att blinka och fick medhåll av kompisen bredvid.

– Men om vi nu skulle vilja låna något från websidan, vad kan vi göra då?

– Vi kan alltid fråga, svarade eleven och en elev som anslutit till vårt samtal.

Alla elever är inte så engagerade. Alla elever har inte klart för sig exakt hur det förhåller sig med licenserna. Alla eleverna springer inte hem efter skolan och letar copyrightmärken på webbsidor. Alla elever har inte förstått. Alla elever jublar inte när de ska hänvisa till upphovsmän genom att fråga eller skriva CC-licenser. Men tillsammans hjälper vi varandra och därmed överförs kunskaperna från en elev till en annan. Jag har skrivit det förut och jag gör det igen. Jag är så imponerad av mina elevers kunskaper och deras intresse. Aldrig hade jag trott att vi tillsammans skulle kunna så mycket om något som är så svårt. Eller är det verkligen så svårt …?