Varför arbetar vi med Creative Commons i skolan?

Jag inser att många lärare ställer sig den frågan, vad är nyttan, varför ska jag lära mina elever Creative Commons, vilka använder licenserna, spelar det någon roll.I mitt arbete på Webbstjärnan möter jag frågan ofta. Marie Anderssons elever ställer frågan i inlägget Öpedagogen | Vad är då meningen med … :

– Ja men …. det är inte säkert att andra elever och vuxna vet vad som gäller om de vill låna text, bild eller filmer från vår blogg. Alltså, de kanske bara tar utan att fråga eller hänvisa och vad är det då för mening med att vi vet vad som gäller och inte de?

Vad är meningen med att känna till, vara medveten och ha kunskap om upphovsrätt, Creative Commonslicensierat material och  copyright? Ta dig en funderare och lär dig själv och dina elever om vad som gäller när du och de lånar material av andra.

Jag vad är meningen, och som ett svar kommer som ett brev på posten, eller heter det ett mejl i inboxen idag, eller kanske med en statusuppdatering på Facebook – kommer ett svar via Creative Commons som kanske kan hjälpa Marie och hennes elever, och alla andra lärare som undrar. Det är ett tips på en fantastisk webbplats Public Art Concepts som har underbara teckningar som alla sprids under Creative Commons (erkännande- dela lika/på samma villkor) och med följande argument:

The purpose of sharing these ideas is to encourage communication and collaboration to enhance the public space.

Genom att sprida idéer och dela dem är ett sätt att uppmuntra kommunikation, samtal och samarbete. Alla kanske inte kan det som Maries elever kan, men genom deras kunskaper och att de använder Creative Commons kan de uppmuntra och stödja kommunikation kring upphovsrätt och Creative Commons, men även kring lärande och de möjligheter som digitala verktyg kan ha i vår vardag.

4 svar på ”Varför arbetar vi med Creative Commons i skolan?

  1. Pingback: Varför ska skolan bry sig om Copyright-frågor? | Kristina Alexandersons blogg

  2. Pingback: Bloggen, bloggandet och några insikter | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer är stängda.