Creative Commons använder vi för att de tydligt talar om vad man får och inte får göra #cc10

432 locked  av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

Jag heter Karin Nilsson och jobbar som enhetschef på museimyndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.

Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?

Vi började använda Creative Commons-licenser på våra bilder för ungefär två år sedan när vi började lägga ut bilder i vårt Sök i samlingarna. Vi funderade på hur vi ville att våra bilder skulle kunna användas och hur vi kunde tala om vad vi ville. I diskussionerna valde vi att använda Creative Commons–licenser eftersom de tydligast talade om vad man fick och inte fick göra med bilderna och eftersom de är så lättförståliga med sina möjligheter att kombinera olika element. Vi ville att fotografens namn skulle anges, att man inte fick lägga egen upphovsrätt på en av våra bilder om man vidareanvände den och att bilden inte fick användas i kommersiellt bruk så vi valde licensen CC BY-SA-NC.

I år har vi tagit beslutet att avsluta vår bildförmedlingstjänst och vi har istället utarbetat en funktion som gör det möjligt att leta bilder själv på vår webb och ladda ner dem därifrån. Bilderna är metadatasatta med information om vilket museum de kommer ifrån och vem fotografen är och den informationen vill vi ska användas. Vi vill fortfarande inte att man ska kunna lägga upphovsrätt på en av våra bilder men vi vill i fortsättningen att de ska kunna användas även för kommersiellt bruk. Vi har då valt att ändra vår licens till fram för allt CC BY-SA.

Högupplösta bilder kommer att finnas licensierade och för nedladdning på vår webbsida, på Wikimedia Commons och via K-samsök. Vi hoppas att bilderna kommer att till användning och är glada att ha hittat ett sätt att förmedla både bilderna och hur de kan användas.

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.