Är det möjligt för sjuåringar att begripa Creative Commons? #cc10

Vem är du?
Jag heter Anki Demred Klinga och jag jobbar i Ystad. Jag har en delad tjänst som klasslärare i klass 2A på Backaskolan och som it-pedagog i kommunen. I Webbstjärnans regi har jag fått lov att hålla i wordpressutbildningar för andra pedagoger under höstterminen. I våras vann min klass pris i Webbstjärnans tävling för bästa klassblogg med bloggen ivårkikare.se Klassen är också medskribenter på vinnarbloggen ipadpanelen.se. I år skriver vi också på en läs-och skrivblogg som heter ivårbokhylla.
Varför använder/är du engagerad i Creative Commons?
När man webbpublicerar tillsammans med sina elever blir diskussionerna kring Creative Commons väldigt naturliga, och det är ju i precis sådana sammanhang som jag tycker att vi pedagoger ska lyfta frågan och tydliggöra och synliggöra möjligheterna och svårigheterna. I de naturliga sammanhangen. Det blir väldig svårt att lära sig om Creative Commons utan att praktiskt befinna sig i situationer där Creative Commons är aktuellt.
Jag hade mina aber: är det verkligen möjligt att elever i årskurs 1 kan begripa och förstå sig på copyright, källkritik och Creative commons? Svar ja. Enligt min åsikt ska vi börja diskussionen så tidigt det bara går. Jag tar naturligtvis stöd i läroplanen Lgr 11, från det centrala innehållet i svenska för årskurs 1-3: ”Informationssökning i böcker, tidskrifter, och på webbsidor för barn”, ”källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet”. För yngre elever räcker det att vara ganska enkel och konkret.
I arbetet med Creative Commons har jag utgått från följande tankar tillsammans med mina elever: Om du vill använda någons bild, film eller musik så frågar du om lov och talar om vem som äger densamma. Går det inte att fråga om lov – använd inte. Det finns sidor med material som du får lov att använda, och då måste du såklart också tala om vem som är skaparen.
Ettor kan! Och de vill göra rätt för sig.
När en sjuåring kommer och frågar efter ”den där sidan med bilder som jag får låna eftersom jag ska skriva lite om björnar hemma”… Gåshud!

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.

3 svar på ”Är det möjligt för sjuåringar att begripa Creative Commons? #cc10

  1. ”den där sidan med bilder som jag får låna eftersom jag ska skriva lite om björnar hemma”
    Vilken sida är det som avses?
    Saknar en länk.

Kommentarer är stängda.