Creative Commons ger en möjlighet att verkligen göra kulturarvet spritt och användbart #cc10

Coffee with company – Indy av K. Alexanderson CC (by)

Vem är du?

-Jag är en 44-årig arkivarie vid ett av Sveriges största universitetsarkiv samt aktiv medarbetare inom Wikipedia och Wikimedia Commons sedan 2005.

Vem är du?

-”It belongs in a museum” brukar Indiana Jones motivera sina jakter på allehanda unika historiska artefakter, därmed klargörande att viktiga delar av världens kulturarv förtjänar att vara allmän egendom snarare än att gömma sig i privata, otillgängliga samlingar. Som offentliganställd arkivarie har jag en liknande inställning och brinner för förvaltandet och förmedlandet av det gemensamma kulturarvet. Men bara det faktum att något har hamnat i ett arkiv eller annan offentlig samling är inte synonymt med att det också finns lätt tillgängligt. Här erbjuder Creative Commons både privatpersoner och institutioner en utökad möjlighet att verkligen göra kulturarvet spritt och användbart.

Hälsningar

Fredrik

Detta inlägg är en del av Creative Commons 10-års jubileum, vi behöver ditt stöd och du får gärna ge oss en födelsedagspresent, genom att donera till vår verksamhet.