Ett seminarium om Creative Commons användning i praktiken

Igår genomförde vi vårt första seminarium i en serie av tre i samarbete med Digisam, Webbstjärnan (.SE) på temat hur du kan komma igång med Creative Commons. Tanken var att skapa en serie seminarium för dig som är lärare eller för dig som vill använda licenserna för att tillgängliggöra digitala samlingar inom ABM-sektorn (arkiv, bibliotek och museer). Vi hoppas naturligtvis även att de som bara är nyfikna på Creative commons och vad det är också ska komma. Vi var i Stockholm på .SE och inbjudna som talare var:

Eftermiddagen var extremt intensiv, spännande och givande. Andreas Nordh inledde eftermiddagen med att berätta om hur han tillsammans med sina elever arbetat med upphovsrättsfritt material, creative commons licensierat material för att göra propaganda bilder som handlade om andra världskriget. Andreas visade på de möjligheter som fritt material kan få för lärande och samtal kring värderingar. Ni kan ta del av hans presentation på hans webbplats.

Andreas Nordhs presentation följdes upp av Karin Nilsson, chef för Digitala museet vid Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet, som berättade om deras arbete med att digitalisera samlingarna, att börja använda Creative Commons och hennes önskan om att gå från att tillgängliggöra samlingarna till att göra dem till användarnas och använda. Karins presentation avslutades med en uppmaning till oss alla att komma med förslag på hur deras digitala samlingar ska bli använda, och på så sätt levande och våra gemensamma samlingar… Har du idéer så vet jag att Karin tacksamt tar emot dem.

Karin berättade också att Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museets bildsamlingar kommer att läggas upp högupplösta, under en Creative Commons erkännande licens i början av nästa år.

Jag gav en introduktion till Creative Commons, den ligger på Slideshare och du kan ta del av den där. Dagen avslutades av Johanna Berg med hennes simskola, och jag säger det, om du är osäker på hur du ska hantera Creative Commons och du arbetar i ABM-sektorn, ja då bör du ta del av Johannas simskola, i korthet går den ut på att ett sätt att lära sig hantera Creative commons licensiering i ABM-sektorn gör man genom att starta med det enklaste.

Vi kommer att ha ett nytt tillfälle kring att komma igång med Creative Commons i mitten av januari och då är du hjärtligt välkommen. Håll utkick på bloggen så ska jag lägga upp mer information, när vi kommer lite närmare.