Vårt verktyg för att välja Creative Commons licens är uppdaterat

För att hjälpa dig att välja rätt Creative Commons licens har vi ett digitalt licensverktyg som du kan använda ”choose a licencse”. Ett enkelt verktyg som hjälper dig att välja rätt licens för ditt arbete.

Vid valet av Creative commons licens tar du ställning till samma frågor som tidigare:

  • Vill du tillåta bearbetningar av verket?
    • ja
    • nej
  • Vill du tillåta kommersiell användning eller inte?
    • ja
    • nej

Men verktyget har uppdateras och gjorts om lite i designen. Personligen tycker jag att det har blivit tydligare vad de olika licenserna innebär. Sedan har man valt att  använda begreppet ”fri kultur” som kategori för licenserna Erkännande och Erkännande Dela Lika, då de gör det möjligt att fritt sprida och bearbeta verk som är licensierade under dessa.

Det som är tydligare är varför du fyller i information om ditt namn, din url, etc, allt för att det ska vara enklare att erkänna dig på det sätt som du vill när andra använder dina arbeten.

Designen gör verktyget tydligare, men du får samma sak som tidigare, en licens som gör det möjligt för dig att använda Creative Commons som ett verktyg för att sprida och låta andra använda ditt skapande och ditt arbete fritt.


Vill tipsa om följande material för dig som vill veta mer om Creative Commons:

Vår film som kort introducerar Creative Commons
En enkel infografic för dig som ska välja licens
Copyright-Copyleft, Mathias Klangs Internetguide till Creative Commons licenserna