Var och hur hittar man Creative Commons material på nätet?

Det finns massor med bilder, musik, texter, filmer etc på nätet som är licensierat under Creative Commons och som är fria att använda.

Creative Commons är som du troligen redan vet ett licenssystem som bygger på upphovsrätten. Det innebär att den som skapat ett verk och har upphovsrätten till det låter dig fritt sprida, kopiera bygga vidare på verket som han/hon har skapat utan att du i förväg måste be om lov. Den som skapat verket har fortfarande kvar sin upphovsrätt och den som vill använda verket måste följa de villkor som följer med verket genom Creative Commons licensen. De olika Creative Commons licenserna berättar hur man får sprida verket, om du får bearbeta verket eller inte. Om du får använda verket i kommersiella sammanhang eller inte.

Men frågan är: Var och hur hittar man Creative Commons material på nätet?

Det enklaste sättet är att använda Creative Commons sök, som hjälper dig att hitta material, verk av olika karaktär som är licensierade under Creative Commons.

CC-Search by Creative Commons

 

 

Genom att använda CC-sök kan styra din sökning och söka efter bara verk som du får bearbeta och använda för kommersiella sammanhang.

Du kan även styra på vilka sajter som du vill söka verk från, eller om du söker en viss mediatyp. Du kan söka på en eller flera tjänster som Jamendo för att hitta CC-licensierad musik, Wikimedia Commons för att hitta media, Youtube för att hitta video-material som du får bearbeta, flickr för att hitta bilder, Europeana för att hitta kulturarvsmaterial etc. och andra sajter som erbjuder sina användare att licensiera sina verk. Svårigheten kan bli att välja.

Jag söker ofta bilder på flickr, då det är en webbtjänst som har en del Creative Commons licensierade bilder. Den 23 september 2011 hade flickr över 200 miljoner bilder som var under Creative Commons licens. [Källa http://www.flickr.com/creativecommons]

Att använda verk som är licensierade under Creative Commons bygger på förtroende och som användare tar man på sig ansvaret för att faktiskt följa de villkor som upphovsmannen lagt på sitt verk, och att göra ett erkännande av upphovsmannen är det mest grundläggande.

1 svar på ”Var och hur hittar man Creative Commons material på nätet?

  1. Pingback: Workshop med Webbstjärnan -ett intensivt frågeregn | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer är stängda.