Ett framsteg för skolan, för UR och för Creative Commons

Lördagen förgylls med Erik Fichtelius debattinlägg på DN-debatt som heter Lös upphovsrätten och släpp programmen fria i det berättar Fichtelius att UR tänker göra följande:

Låt mig ta ett exempel. Under inspelningen av vår geografiserie för årskurs 4, ”Geografens testamente”, reste vi runt hela landet. Vi har timtals med bilder på allt från renfångst, värmländska skogar, skärgårdar och Skånes stränder. Det bildmaterialet tänker UR tillgängliggöra under licenssystemet Creative commons. Det är en flexibel internationellt definierad licensieringslösning där vi som rättighetsinnehavare på olika nivåer kan ange andras rätt att använda materialet. Detta ger elever och lärare möjlighet att ladda ner filmsekvenser, redigera om dem och skapa egna berättelser. De kan dessutom fritt sprida filmerna vidare under förutsättning att de inte klippt in något upphovsrättsligt skyddat material. Detta är ett nytt upphovsrättsligt ekosystem, och det är kanske där framtidens public service kan utvecklas. Creative commons är redan vanligt i skolorna och kan bli ett komplement till moderniserade upphovsrättsliga avtalslicenser.

UR:s, SVT:s och Sveriges Radios framtid ligger inte i att med alla medel försöka slå inbillade eller verkliga kommersiella fiender. Vår attityd ska vara att vi ska dela med oss. Vi ska vara generösa och stolta över vårt uppdrag och det innehåll vi kan leverera. Vi kan genom att hantera upphovsrätts frågorna framsynt utveckla innebörden av vårt uppdrag till att bli ”service to the public” och inte bara gammal public service.

UR tänker göra delar av deras material tillgängligt under Creative Commons för skolan, för att ge elever, lärare möjlighet att själva skapa en bild av sin del av Sverige, vilket demokratiprojekt. I mina ögon ett sant public service uppdrag.

2 svar på ”Ett framsteg för skolan, för UR och för Creative Commons

  1. Ja, allt som har minsta skattekrona i sig ska givetvis vara fritt tillgängligt för alla(!) svenska medborgare, utan avgifter och andra kostnader. Det gör mig så förbaskat arg att så INTE är fallet i dag.

    De som vill hålla saker och information hemligt kan betala för kalaset själva.

  2. Hoppas de inte tänker för snävt och ”bara” tänker skolan och därmed nc-lincenserna.

Kommentarer är stängda.