Hur arbetar lärare med Creative Commons?

Som skolombudsman för Creative Commons blir jag alldeles varm i hjärtat när jag får kommentarer som den av Elisabeth Jagell, en grundskollärare, som skriver:

Jag hoppas att jag förstått saken rätt nu. Jag håller på att förbereda den upphovsrättslektion jag ska ha med våra fyror i morgon och hittade ditt bildspel Creative Commons för skolan på Slideshare och såg att den var licensierad under CC (by-nc-sa). Jag laddade ner den och gjorde en förkortad version som jag tror passar min målgrupp. Jag lade sedan upp den på Slideshare under samma licens som du gjort och hänvisade till dig som skapare. Har jag då förstått licensen rätt?

Tänk er fyror, som lär sig om upphovsrätt och Creative Commons, och deras lärare som nu bearbetat min presentation för att de ska passa för barn i 10-års åldern. Jag är så imponerad. Jag svarade med att säga:

Precis så ska man göra!!! Superroligt att du använder det, kan du inte ge mig en länk så att jag kan puffa för din kort version så att andra kan använda den :) #snälla

Och fick därefter en länk till presentationen som jag bäddat in här nere. Min lycka skulle kunna varit gjord för en vanlig torsdag, som skolombudsman, men vissa dagar ä bättre än så.

När jag senare på Facebook läser om Marie Anderssons arbete med sin 4-6:a och deras läsning av barnböckerna om Detektiven Emil Wern som de undersöker med hjälp av webbplatsen Dektektiven Emil och vi. Idag har de gjort teckningar och lagt in på Animoto för att förklara och visa Creative Commons licenserna. Tänk er det. Jag blir alldeles varm i själen. Och så skriver Marie så här på Facebook:

En elev sa igår: Jag måste kolla licensen och se vad som gäller. Jag vill lägga in en bild i bilden. Så gick eleven iväg och kollade licensen för bilderna och kunde sedan göra sitt bildmontage eftersom CC-licensen var sa (share alike)

Jag passar på att bädda in deras film, som är deras teckningar för att förklara och förstå Creative Commons. Så att ni kan se hur man arbetar med Creative Commons på det som på min tid kallades för mellanstadiet.

Jag kan bara säga tack, och vilken inspiration ni är. Tack!

2 svar på ”Hur arbetar lärare med Creative Commons?

  1. Pingback: Kort introduktion till CC « Vänsterteknik

Kommentarer är stängda.