Marinmuseum berättar om valet av Creative Commons

Dagens gästinlägg kommer från Statens maritima museer och handlar om hur ett museum använder Creative Commons för att göra sina samlingar mer tillgängliga för skola och andra intresserade. Gästbloggare är Andreas Ivarsson.

Ubåten Ulven
Ubåten Ulven av Marinmuseum CC (by, nc)

Jag jobbar som kommunikatör på Statens maritima museer och huvuduppgiften är  webb och sociala medier åt Marinmuseum. Om du inte känner till museet så ligger det i Karlskrona och det handlar om svenska marinens historia som ju faktiskt är anledningen till att staden överhuvudtaget grundades.

Förutom att ha en vanlig hemsida med information om öppettider, utställningar och så vidare så tycker jag att vi som museum måste göra oss mer tillgängliga. I Marinmuseums samlingar finns flera tusen föremål, ”bara” några hundra visas i våra utställningar. Därför måste man tänka i andra banor och eftersom att jag är internetnörd så tycker jag det är på näte som man ska satsa mycket krut.

Med hjälp av publicering av bilder på bland annat Flickr så kan man nå nya grupper som kanske inte ens visste om att de gillar marinens historia eller som kanske inte har tid att åka ner till Karlskrona för att gå på Marinmuseum. Istället för att bege sig fysiskt till museet så finns vi bara ett klick bort.

Jag tycker också att det är viktigt att ha en dialog med folk, allt blir så mycket roligare om man känner sig delaktig. Tiden är förbi när man som museum kunde stå i ett hörn och bara mangla ut sin information utan någon som helst feedback från besökarna.

I första steget kommer vi att licensiera våra Flickr-bilder med Creative Commons-licens, vår utgångspunkt är alla bilder får licensen Erkännande CC-BY (med vissa undantag). Däremot kommer inte alla bilder att vara högupplösta och det beror på att myndigheten fortfarande vill sälja vissa bilder. Jag hoppas det ska förenkla och även uppmana folk att använda våra bilder.

Creative Commons-licensiering är bra av flera anledningar:

  • Creative Commons är enkel att förstå
  • Creative Commons är lätt att applicera och anpassa
  • Creative Commons är en växande rörelse
  • Creative Commons är en ideell organisation

Dessutom så har Marinmuseum i Karlskrona en väl utbyggd pedagogisk verksamhet med mycket skolsamarbeten, är det inte då rätt logiskt att våra bilder finns lättillgängliga om till exempel elever vill göra ett arbete om U 137 eller om vår robotbåt Västervik? Tänker man ett steg längre så är de eleverna potentiella museibesökare när de blir vuxna.

Vi ses på Flickr! Och du, du får gärna hjälpa oss att tagga våra bilder, det blir så mycket roligare på resan om vi är fler.

Andreas Ivarsson
kommunikatör
Statens maritima museer