Hur gör du, när du vill använda CC-verk i en presentation?

I fredags fick jag via twitter frågan från Petter Bergenstråhle om hur man ska göra erkännande enligt Creative Commons. Han var osäker och undrade om sin presentation Dilemman. Sedan ägnade jag helgen åt Geek Girls och frågan kom igen, hur gör man?

Jag har skrivit om erkännande tidigare och det har även Mathias gjort, men jag upprepar det igen för att försöka vara tydlig samt förklara vad som gäller helt enkelt, och ge tips om hur du kan göra.

CC button av Kristina Alexanderson CC (by)

I mina presentationer brukar jag lägga erkännandet i anteckningsdelen och i slutet av presentationen sätta en sammanfattande text om var bilderna går att hitta och att själva erkännande för varje, specifik bild ligger under respektive bild. Bilden brukar ha följande innehåll:

 • Var bilderna är hämtade (ofta http://flickr.com)
 • Att alla erkännanden finns under respektive bild
 • Att presentationen i sin helhet är licensierad under Creative Commons (erkännande, ickekommersiellt, dela lika)

Det är ett sätt ett annat sätt att sammanfatta erkännandena är att göra som Betrand S Fridell gjort i sin film om Upphovrätt och Creative Commons. Han har valt att lägga alla titlar i slutet av presentation samt berätta att alla bilder är licensierade under samma licens CC (by, nc, sa). Så kan man göra vid en presentation också.

Det finns som vanligt inte ett rätt utan många möjliga rätt men i CC licenserna står det under vilka villkor du har rätt att sprida verket vidare.

Och när du använder bilder, musik, rörlig film som är licensierad under Creative Commons ska du ange följande:

 1. Ange titeln på verket, namnet på texten, inlägget, boken, bilden, filmen, musikstycket.
 2. Ange upphovsmannens namn eller alias
 3. Ange licensen så att det framgår vilken licens som gäller för bilden
 4. Och om det går lägg med en länk till skaparen, till licensen

Så om jag använder en bild som ligger under Creative Commons som följande bild av Maria Gustafsson så ser det ut enligt följande:

Trappa av Maria Gustafsson alias MikuMaria CC (by, nc, sa)

Titeln länkad – upphovsmannens namn eller hans/hennes alias länkad – CC (licens med förkortningar) länkad

Varför behöver man ange allt det här?

Jo, för att ett grundläggande villkor är att jag som upphovsman har rätt att bli erkänd alltså ska han/hon bli namngiven tillsammans med sitt verk.

Att ange licensen, är ett villkor för att det ska framgå under vilka förutsättningar som du och andra efter dig får sprida verket. I den enkla texten för att det är lite tydligare där i sista stycket står det:

Notice — Vid all återanvändning och distribution måste du informera om licensvillkoren som gäller för verket. Det bästa sättet att göra detta är genom en länk till den här webbsidan.

Det enklaste sättet att sammanfatta licensens villkor är genom att använda förkortningarna

 • by -för erkännande
 • nc (NonCommercial) -för icke kommersiellt
 • sa (ShareAlike) -för dela lika
 • nd (NoDerivatives) – för inga bearbetningar

Så gör du när du använder verk som är licensierade under Creative Commons, och om du vill sprida det vidare. Så prova du med…

4 svar på ”Hur gör du, när du vill använda CC-verk i en presentation?

 1. Glömde en viktig del som ibland förekommer på CC
  ND = No Derivatives

  När jag använder mig av CC verk lägger jag alltid en länk längst ner på blogg-posten som förklarar exakt vart jag fått bilden ifrån och med CC-licensen på den. Finns exempel på min hemsida för den som är nyfiken på hur det ser ut.

  Jag hittar mina CC bilder via compfight.com som söker på flickrs CC-galleri. Brukar därför också alltid skriva en kommentar till personen som jag tagit bilden från som beskriver vart jag använder personens bild.

Kommentarer är stängda.