Tobias Björkgren berättar om sina erfarenheter av Creative Commons

Vi på Creative Commons vill gärna uppmuntra fler konstnärliga yrkesverksamma att undersöka Creative Commons och de möjligheter som licenserna kan innebär för spridning. Idag har vi en intervju med Tobias Björkgren som på heltid arbetar som frilansfotograf och som berättar om sina erfarenheter av Creative Commons.

TobiasTobias av Kristina Alexanderson CC (by, nc, sa)

Vem är Tobias Björkgren?

Jag är en skånepojk som pluggat i Linköping under två år avbröt studierna och blev aktiv i studentkåren, efter det spenderade jag ett år i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat och sedan i april i år arbetar jag heltid som frilansfotograf och är ideell bildredaktör för makthavare.se

Creative Commons, vad är det för dig?

Det är ett sätt för konstnärer och professionella att på ett nyanserat sätt dela med sig av sina verk. Jag kan själv välja hur jag vill att man ska kunna använda varje enskild bild jag publicerar.

I din yrkesvardag, hur använder du Creative Commons då?

Oftast så vill kunderna jag arbetar med ha ensamrätt på materialet men då och då kommer det in uppdrag där jag rekommenderar att man använder sig av creative commons.

Ett problem som fotografer ofta återkommer till är frågan om villkoret Icke kommersiell? Det ses vanligtvis som ett problem, hur upplever du det villkoret?

Jag publicerar ofta mina bilder i licensen för icke kommersiellt bruk, detta främst för att jag gärna vill att man för en dialog med mig när man vill använda bilderna i sammanhang som gränsar till eller är rent kommersiella. Självklart finns det de personer som väljer att använda bilderna ändå och beroende på sammanhang så kan jag då välja ifall jag vill skicka en faktura, eller bara be de att skriva dit mitt namn samt länka till min webbplats. Ofta är det redaktioner som fått tag på lågupplösta varianter och då kan jag leverera bilder i bättre upplösning.

Hur spritt är Creative Commons, enligt din uppfattning?

Det beror på vilka kretsar man pratar med. I sociala medier vet många att Creative Commons finns, men mer sällan skillnaderna i licenserna och vad som är kommersiellt och icke kommersiellt. I affärsvärlden bland revisionsbyråer, industrier och småföretagare kan det vara som så att man knappt känner till vanlig upphovsrätt

Vilka är dina råd till de som tvekar?

Våga testa. Creative Commons möjliggör en större spridning av dina verk, se till att utnyttja detta.Du kan börja med att använda licenserna för privata bilder. Man behöver inte lägga upp bilder i maxupplösning. Själv så lägger jag nästan aldrig upp bilder större än 1024 x 1024 pixlar. Se till att du publicerar kontaktuppgifter vid varje bild så att potentiella arbetsgivare kan kontakta dig.

Sist men inte minst var alltid hövlig när du går in i en diskussion med personer som har använt dina bilder på ett felaktigt sätt, erbjud bra lösningar för framtida bruk och tänk på att sharing is caring.

Vill du ta del av Tobias Björkgrens foton på nätet så finns det mer att ta del på hans webbplats Tobias Björkgren media, eller på hans flickr tbjorkgren.

4 svar på ”Tobias Björkgren berättar om sina erfarenheter av Creative Commons

  1. Snygg pose, du lyckades fånga mig i Kristina, hade jag vetat att det fanns en paparazzi i huset hade man kanske varit mer försiktig :P

  2. Pingback: Veckans nya tema är ”Sharing is caring”

Kommentarer är stängda.