Kära två-tusen-elva

Dagens gästbloggare är Jonas Öberg, som är lärare på Chalmers och Göteborgs Universitet i programmet Software Engineering & Management. Förutom att arbeta som lärare är han även aktiv inom Föreningen fri kultur och programvara.

cloudberry

cloudberry by mwri CC (by)

Kära Två Tusen Elva,

det är snart tio år sedan dina historiska vingslag svepte över världen i kölvattnet av den ekonomiska krisen. Inte kunde man väl tro att åren skulle gå så snabbt! Skriver till dig för att tacka för en av alla händelser under året. Jag tror det var ett år tidigare som Nordiska Kulturfonden och Kulturkontakt Nord gjorde gemensam sak och biföll en ansökan om pengar från då ganska obetydliga Föreningen fri kultur och programvara.

Det här var tiden då det fortfarande var nationella och internationella fonder som gav pengar till kultur

Inte som nu, när det är det civila samhället som styr och avgör var pengarna ska hamna. Det var väl ingen som trodde då att traditionella kulturfonder skulle ge pengar till vad ni då kallade Creative Commons?

Ja förlåt om det låter konstigt, men du måste förstå. Creative Commons förpassades till historieböckerna i samband med det internationella avtalet om kreativa verk. Licenserna som Creative Commons en gång tog fram gjordes redundanta i och med att vi implementerade många av principerna kring fri kultur och fri programvara i grundlagen.

Men nu går vi händelserna i förväg. Pengarna från Nordiska Kulturfonden och Kulturkontakt Nord gick till Cloudberry Project som började nämnas oftare och oftare i samband med att deras webbsida lanserades på Free Society Conference and Nordic Summit. Det var fortfarande ett år innan de stora händelserna, men vi ser det som början och inledningen till det som hände under ditt år. Även om du inte var med och skapade projektet, så var det ändå du, Två Tusen Elva, som närde projektet i din barm under sitt första år.

Av vad vi kan förstå så samlades det väldigt många kreativa människor runt Cloudberry Project under året. Vi har lyckats behålla det mesta av vad de skapade, och det studeras idag som grunden till vår moderna kultur: fotografier, literatur, filmer och musik från kreatörer som var med i projektet är fortfarande vanligt förekommande i nya verk. Det är svårt att tänka sig hur det fungerade med Creative Commons då.

Vad vi förstår så skapade Cloudberry Project gemenskap mellan kreatörer och en miljö där man inte längre behövde prata om licenser och teknik eftersom det var en naturlig del av skapandet.

Ett viktigt steg, och där vill vi gärna ha dina åsikter, tror vi var det fysiska mötet mellan kreatörer som då använde Creative Commons. Inte nog med att man hade en gemenskap på dåvarande internet men man ordnade också träffar och fester runt om i de Nordiska länderna så att alla fick en möjlighet att träffas och utbyta idéer. Kunskap om Creative Commons verkar ha spridit sig som ringar på vattnet.

För att återkomma till ärendet så vill vi tacka dig för att du tog dig an projektet under ett år. Även om det var en omvälvande tid och mycket hände samtidigt så känner vi alla idag att vi står i djup tacksamhetsskuld till dig. Utan det här projektet hade vår kultur varit mycket fattigare och vi hade inte alls haft samma möjligheter idag att återanvända och ta del av kulturella verk.

Från oss alla, ett stort tack!

Med vänliga hälsningar,

Två Tusen Trettio till Två Tusen Fyrtio.

The Cloudberry Project är ett nordiskt initiativ som drivs av Föreningen fri kultur och programvara tillsammans med Creative Commons Sverige, Danmark, Island och Norge. I projektet, som kommer lanseras under november 2010, kommer vi att fundera över hur vi kan inspirera kreativa människor att använda Creative Commons. Vi kommer att organisera inspirerande events runt om i norden, och ge resurser för att låta andra göra detsamma, allt med målet att nå ut med Creative Commons till nordiska kreatörer, och låta dem visa upp sina arbeten för resten av världen. Vill du hjälpa till? Hör av dig till Jonas Öberg på jonas@ffkp.se. Håll koll här på bloggen, och besök oss gärna på FSCONS 2010!

2 svar på ”Kära två-tusen-elva

  1. Vad säger man. En engagerande och viktig tanke, kreativt och väl formulerad. Power to the People. Ser fram emot seminariet och hela året. :)

  2. Pingback: Hjortronprojektet eller Cloudberry project - CC i Norden | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer är stängda.